Reklama

Reklama

Zupa cytrynowo-imbirowa

Azjatyckie smaki.

Składniki:

Reklama

Pęczek szczypioru

3 marchewki

500 g ziemniaków

Bakłażan

30 g imbiru

1 chili

2 kawałki trawy cytrynowej

300 ml mleka kokosowego

800 ml bulionu

2 łyżeczki czerwonej pasty curry

2 liście limonki kaffir

Sok z ½ cytryny

Sól, pieprz

10 g maki

4 łyżki oliwy z oliwek

6 łodyżek kolendry

Szczypior, marchewkę, ziemniaki i bakłażana pokroić. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Chili wypestkować i drobno posiekać. Trawę cytrynową obrać, białą część ze środka drobno pokroić.

 Bulion zagotować z mlekiem kokosowym. Dodać pastę curry, trawę cytrynową, chili imbir i listki limonki, gotować 5 minut. Dodać ziemniaki, marchewkę i bakłażana, gotować 15-20 minut pod przykryciem. Wyjąć listki limonki.

Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać kolendrę

Mąkę, oliwę z oliwek, szczyptę soli i 80 ml wody wymieszać na gładkie ciasto (jest płynne). Ciasto nakładać na patelnię bez tłuszczu małymi porcjami i opiekać z obu stron 1-2 minuty. Zdjąć. Podawać do zupy.

Lubisz zupy? Sprawdź też:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje