Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa cebulowa z tostami serowymi

Przepis Clausa Meyera, gwiazdy kuchni skandynawskiej.

Składniki na zupę:

  • 5 dużych cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g masła
  • 8 gałązek tymianku
  • sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz
  • 1,5 l wody lub lekkiego bulionu z kury
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Składniki na tosty serowe:

  • 8 kromek jednodniowego białego chleba
  • 1 łyżka zwykłego oleju rzepakowego
  • 100 g twardego sera, na przykład Høost lub Grana Padano, świeżo startego
  • sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Obierz cebulę i czosnek. Przekrój cebulę na pół i pokrój na cienkie plasterki. Rozpuść masło w dużym garnku. Wrzuć cebulę, całe ząbki czosnku i tymianek. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula zacznie się karmelizować i zmieniać kolor. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmażaj jeszcze 2-3 min. Wlej wodę albo bulion. Zostaw na 20 min na małym ogniu. Dopraw zupę octem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Jedz, kiedy jest wrząca z ciepłymi tostami serowym.

Tosty: posmaruj chleb olejem. Ułóż na kratce i opiekaj pod gorącym rusztem niecałą minutę z każdej strony, aż chleb będzie chrupiący i złocisty. Zdejmij kromki z kratki, posyp tartym serem i wstaw ponownie pod grill na 30 sekund, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, póki tosty są ciepłe i chrupiące.

Przepis pochodzi z książki Clausa Meyera "Wszystkie smaki Skandynawii".

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje