Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zrolowane smaki

Mięsne roladki są łatwe w przygotowaniu, smakują wyśmienicie i cieszą oko. Poza tym pozwalają w niebanalny sposób połączyć smaki, a mięso upieczone w ten sposób nigdy nie będzie suche.

Włoskie saltimbocca


Saltimbocca to włoski przysmak. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza "wskocz do buzi" - każdy kto ich próbował, wie, skąd się wzięła. Te roladki są przepyszne, a indyk owinięty boczkiem jest bardzo soczysty.

Składniki: 4 kotlety z indyka, 20 dag liści szpinaku, 8 plastrów wędzonego boczku, sól, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, pieprz, po 200 ml białego wina i wywaru drobiowego.

Przygotowanie: Kotlety rozbij, posól i oprósz pieprzem. Szpinak sparz we wrzątku i odsącz. Na każdym plastrze mięsa połóż po dwa plastry boczku i połowę liści szpinaku. Mięso ostrożnie zwiń i zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną cebulę. Przełóż ją do szerokiego rondla, włóż rolady i podsmaż. Następnie zalej całość białym winem, wywarem i duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Możesz też upiec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zawijańce wileńskie

Składniki: 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna), 10 dag boczku wędzonego, cebula, kwaszony ogórek, 5 lub 6 suszonych grzybów, pół szklanki śmietany, 2 łyżki francuskiej musztardy, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Przygotowanie: Grzyby namocz w szklance wody, ugotuj do miękkości. Wołowinę opłucz, pokrój w cienkie plasterki, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Ogórek i 2 grzyby pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Płaty wołowiny posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na mięsie cebulę, plasterki boczku, grzybów i ogórków. Zwiń, formując roladki. Obwiąż nicią.
Zrazy zrumień na oleju, podlej wywarem z grzybów. Dodaj grzyby, przypraw. Duś lub zapiekaj, np. w garnku rzymskim, pod koniec zalej śmietaną.

Reklama


Bitki cielęce zawijane z miodem i śliwkami

Składniki: 60 dag polędwicy cielęcej, sól, pieprz, 60 ml oliwy z oliwek, 10 dag miodu, 15 dag sera, gałązka świeżej szałwii, 100 ml czerwonego wina, suszona papryczka chili, 20 dag suszonych śliwek
Przygotowanie: Oczyść cielęcinę, opłucz i osusz serwetką papierową. Pokrój na 8 kawałków, posól, popieprz i lekko rozgnieć ręką. Suszone śliwki bez pestek namocz w ciepłej wodzie, odstaw na 15 minut, a następnie odsącz na sitku.
Rozgrzej olej na patelni i powoli obsmaż bitki ze wszystkich stron do przyrumienienia. Zwiń roladki, a w środek włóż po 2 śliwki.
Następnie przełóż je do brytfanny, posmaruj miodem, a na każdej połóż kawałek sera i listek szałwii. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 minut w temperaturze 180°C. Do wypieczonego sosu na patelni dodaj wino, pozostały miód i roztłuczoną papryczkę chili. Gotuj, aż połowa wyparuje. Pod koniec dopraw solą. Zapieczone bitki porozkładaj na talerze i podawaj z pieczonymi ziemniakami.


Zrazy ze szpinakiem

Składniki: pierś z kurczaka, 25 dag szpinaku, 10 dag sera feta, cebula, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj i razem z cebulą zeszklij na oliwie, dodaj szpinak i podsmaż. Następnie wrzuć pokruszoną fetę, pieprz, sól i wymieszaj. Filety dopraw solą, pieprzem i delikatnie rozbij. Na każdy nałóż porcję szpinaku, równo rozsmaruj i zwiń. Roladki wstaw do piekarnika i piecz 35 minut w temp. 170° C.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje