Reklama

Reklama

Zrazy zawijane po warszawsku

Masz ochotę na tradycyjny obiad? Polecamy przepis na zrazy zawijane w wersji warszawskiej - z cebulką.

Składniki

  • 600 g mięsa (rostbef lub krzyżowa, bez kości)
  • 30 g mąki
  • 40 g masła lub oleju do smażenia+20g do farszu
  • odrobina bułki tartej
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

Mięso opłucz i oczyść, pokrój w poprzek włókien na 4 równe plastry. Cebulę obierz i posiekaj drobno, wymieszaj porządnie z masłem i bułką tartą, dodaj przyprawy. Tak przygotowaną masą posmaruj każdy plaster mięsa, zawiń, posól i oprósz mąką. Następnie zepnij każdy płat mięsa wykałaczkami, by zrazy nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzej olej w rondlu i na dużym ogniu zarumień mięso z każdej strony uważając jednocześnie, by zrazy się nie rozwinęły. Podlej wodą i duś do miękkości, około półtorej godziny. Pod koniec duszenia oprósz zrazy resztą mąki, jeśli chcesz uzyskać bardziej zawiesisty sos, dosól do smaku. Podawaj z purée ziemniaczanym lub kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje