Reklama

Reklama

Zrazy po wiejsku z ogórkiem

Gdy chcesz podać coś bardziej eleganckiego niż kotlety, nie ma lepszej opcji, niż zrazy zawijane!

Składniki

  • 6 kotletów ze schabu, bez kości
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 1 pęczek grubego szczypioru
  • 20 dag szynki w kawałku
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce chrzanu, octu, śmietany, soku z cytryny
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kotlety umyć, cienko rozbić, posypać solą, pieprzem, majerankiem, posmarować musztardą. Na jednym brzegu każdego ułożyć po pół ogórka, słupek szynki i łyżkę pokrojonego szczypioru. Ściśle zwinąć, obtoczyć w mące, spiąć wykałaczkami. 

2. Rolady obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, zalać szklanką bulionu, dusić na małym ogniu 90 min. W połowie duszenia dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chrzan, ocet. 

3. Miękkie mięso wyjąć z sosu, wlać resztę bulionu, dodać sok z cytryny, masło, śmietanę. Wymieszać, włożyć rolady, podgrzewać kilka minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje