Reklama

Złociste udka

Pieczone mięso z kropelką miodu? Ten naturalny słodki dodatek świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami. Spróbuj i ciesz się smakiem.

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wody
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Udka umyj, dokładnie osusz i włóż do miski. 

2. Miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą oraz drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

3. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Możesz zostawić na noc. 

4. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, skrop każde udko oliwą z oliwek i przykryj pokrywą lub folią aluminiową. 

5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Kwadrans przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby udka przyrumieniły się na złoty kolor.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy