Reklama

Ziołowe schabowe rolowane z szynką

Efektowne danie z ciekawymi dodatkami, które możemy podać na niedzielny obiad.

Składniki

  • 150 g cebulek perłowych
  • 6 gałązek tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 cienkie plasterki szynki
  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 4 cienkie kotlety schabowe
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina
  • 20 g masła
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1. Zioła opłucz i osusz. Oderwij kilka igiełek rozmarynu. Listki tymianku i natki pietruszki oderwij od gałązek. Przygotowane zioła posiekaj. Cebulki perłowe przelej na sitku wrzątkiem, dobrze osącz i obierz. Plasterki szynki pokrój na pół. Ziemniaki obierz, opłucz i gotuj ok. 25 minut w posolonej wodzie. 

2. Kotlety schabowe umyj, wytrzyj do sucha, każdy plasterek schabu osobno włóż między dwa kawałki folii spożywczej i rozbij. Potem posyp solą i pieprzem. Na każdym kawałku schabu połóż szynkę. Posyp posiekanymi ziołami. Ciasno zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. 

3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż na nim cebulki przez 3 minuty. Dolej bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Na drugiej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Włóż roladki i smaż je przez 15 minut, często obracając. Przełóż na talerzyk i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. 

4. Do cebulek dolej wino. Dołóż pozostałe gałązki rozmarynu i gotuj pod przykryciem jeszcze 15 minut. Ziemniaki odcedź i wymieszaj z masłem. Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej do duszących się cebulek. Gotuj jeszcze przez minutę, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem. Roladki podgrzej w sosie z cebulkami. Podawaj z ziemniakami.

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy