Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaki z kiszoną kapustą

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól,
  • 200 g kiełbasy o ostrym smaku np. paprykowej lub paprykowego salami,
  • pieprz czarny mielony,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Zobacz także:

Reklama

Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy (ze skórką) w talarki. Z kiszonej kapusty odciskamy sok, kapustę kroimy.

Obraną cebulę siekamy na talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę na jasny kolor. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, całość smażymy do zrumienienia.

Wrzucamy kapustę, przykrywamy i przez kilka minut dusimy, aż kapusta będzie miękka. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i - delikatnie mieszając, by ich nie uszkodzić, chwilę smażymy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podajemy.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje