Reklama

Reklama

Ziemniaki w kremowym sosie

Zapiekane jarzyny powinny przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom! Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane w pysznym, kremowym sosie.

Składniki

  • 10 dużych ziemniaków
  • 15 dag startego żółtego sera + 4 plastry
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz biały, słodka papryka, rozmaryn, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki obrać (można dla efektu nadać im kształt prostopadłościanów, ścinając zaokrąglenia), opłukać, ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, wystudzić. Pokroić w cienkie plastry. 

2. Śmietanę ubić z rozkłóconym jajkiem, dodać ser tarty, doprawić solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową i papryką. 

3. Naczynie żaroodporne o wysokich brzegach wysmarować masłem. Na dnie wylać odrobinę sosu śmietanowego, ułożyć na sztorc jedną warstwę ziemniaków, zalać połową sosu, następnie ułożyć plastry sera, na nich kolejną warstwę ziemniaków na sztorc. Zalać sosem. 

4. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 25 min, zwiększyć temp. do 200°C, odkryć i piec do zrumienienia. Wyjąć, zostawić na 20 min, by sos się związał.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje