Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaki pieczone z ziołami

Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.


Reklama


Składniki dla: 4

Składniki

  • 12 ziemniaków
  • 4 kiełbaski
  • 4 marchewki
  • 16 pomidorów koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oleju
  • mieszanka włoskich przypraw
  • pieprz cytrynowy
  • papryka
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji

1. Ziemniaki i marchewki wyszorować (nie obierać!). Duże ziemniaki pokroić w ćwiartki, mniejsze na połowę. Marchewki pociąć na 5-centymetrowe kawałki. Warzywa obgotować razem w osolonej wodzie 10 minut.

2. Olej połączyć z papryką, pieprzem i ziołami. Obgotowane ziemniaki i marchewki ułożyć w brytfannie, pomiędzy włożyć kiełbaski, całe pomidorki i pokrojone na ósemki cebule. Każde warzywo i kiełbasę posmarować pędzelkiem ziołową mieszanką.

3. Piec w temp. 200°C ok. 20 minut, przewrócić kiełbasę na drugą stronę i dopiekać jeszcze 20 minut. Udekorować natką pietruszki.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje