Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaki pieczone

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 150 ml śmietany
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zalej osoloną wodą i gotuj przez około 15 minut. Odcedź i przestudź. Przekrój każdego na pół, wydrąż nieco miąższu i rozgnieć go widelcem. Wydrążone ziemniaki posyp solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Piecz przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Boczek pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Cebulę posiekaj. Na patelni podsmaż boczek razem z cebulą. Połącz je z miąższem ziemniaków i połową żółtego sera.

Ziemniaki wyjmij z piekarnika. Napełnij farszem, posyp resztą sera i boczku. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 15 min. Przed podaniem polej ziemniaki śmietaną i posyp szczypiorkiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje