Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaki i kiełki

Lekkostrawna wersja sałatki ziemniaczanej.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków (im mniejsze, tym lepiej)
  • 6 łyżek octu winnego
  • kiełki rzodkiewki
  • 1/2 szklanki bulionu (z kostki)
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki oleju (albo oliwy z oliwek)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz

Reklama

 Przygotowanie:

Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą (nie obieraj!) i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.

W międzyczasie wymieszaj ocet i olej z bulionem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój.

Ogórek również umyj oraz osusz, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na cienkie, długie plasterki, wykorzystując do tego obieraczkę do ziemniaków (albo przyrządu do krojenia żółtego sera).

Rzodkiewki umyj i przekrój na cztery części.

Ugotowane ziemniaki odcedź z wody, ostudź, obierz i pokrój na pół (lub drobniej), w zależności od ich wielkości.

Ziemniaki zalej przygotowanym sosem. Wymieszaj.

Dodaj pozostałe składniki, posyp solą oraz pieprzem i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę kiełkami rzodkiewki.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje