Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Ziemniaki gratin z tymiankiem

Proste składniki doskonały efekt.

Składniki

  • Ziemniaki / 1 kg
  • Czosnek / 1 ząbek
  • Masło / 50 g
  • Kwaśna śmietana / 250 ml
  • Mleko / 150 ml
  • Gałka muszkatołowa / 3 szczypty
  • Tymianek / 2 łyżki
  • Parmezan / 100 g
  • Ser żółty lub pleśniowy / wg uznania
  • Bułka tarta / wg uznania

 Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki grubości 3 mm. Wymieszaj w rondlu mleko ze śmietaną, dodaj rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzej, ale nie zagotuj. Zetrzyj parmezan, ser pokrój w plastry. Ułóż warstwę ziemniaków, polej śmietaną, dodaj ser i posyp solą, tymiankiem i parmezanem. Układaj kolejne warstwy. Piecz 45 minut w 200 st. C.

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje