Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniak jeszcze pyszniejszy

Ryż, kasza, makaron nie zdołały go zdetronizować. Oto nasz królewski ziemniak.

Ziemniaczane łódeczki z serem

Składniki na 4 porcje: 8 dużych ziemniaków, zioła prowansalskie, 2 łyżki dowolnego tartego żółtego sera, 1 łyżka bułki tartej, 10 dag sera Dor Blue lub dowolnego twardego pleśniowego, tłuszcz do wysmarowania formy, świeży lub suszony majeranek i rozmaryn

Reklama

Przygotowanie:

1. Ziemniaków nie obieraj, lecz starannie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie gotuj je w mundurkach w osolonej wodzie tylko 15 min. Po tym czasie odcedź, lekko odparuj i odstaw do ostygnięcia. Już wystudzone poprzekrawaj wzdłuż na pół. W każdej połówce lekko wydrąż środek i oprósz ziołami prowansalskimi.

2. Żółty ser wymieszaj z bułką tartą i pokrojonym w drobną kosteczkę serkiem pleśniowym.

3. Mieszanką napełnij wydrążone ziemniaczane łódeczki, ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 20 min.

4. Ziemniaczane łódeczki podawaj od razu po wyjęciu z pieca z sosem czosnkowym, np. tzatziki. Posyp ziołami - świeżymi lub suszonymi. Pieczone ziemniaki podawaj z zieloną sałatą do pieczonego mięsa.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 405 kalorii

Pasztet ziemniaczany

Składniki na 6-8 porcji: 4 filety śledziowe, 50 dag ziemniaków, 5 jajek, 1 czerstwa bułka kajzerka, 125 ml mleka, 10 dag masła, 3 łyżki tartej bułki, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, następnie odparuj i odstaw do ostygnięcia.

2. Suchą bułkę namocz wcześniej w mleku. Gdy dobrze namięknie, odciśnij i razem z ziemniakami przepuść przez maszynkę do mielenia. 3. Do wysokiego naczynia przełóż masło. Ucieraj je, aż stanie się puszyste i jasne. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj 3 żółtka i przemielone ziemniaki z bułką. Dopraw do smaku startą gałką, majerankiem, pieprzem i solą (ostrożnie!). Na koniec dodaj 2 łyżki tartej bułki i wymieszaj

4. Z trzech białek ubij sztywną pianę. Dodawaj ją porcjami do masy ziemniaczanej, mieszaj drewnianą łyżką.

5. Pozostałe 2 jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w plasterki. Filety śledziowe pokrój w paseczki. Głęboką żaroodporną formę natłuść. Na dnie ułóż połowę masy ziemniaczanej, przykryj pokrojonymi śledziami, na nich ułóż plasterki jajek. Ostatnią warstwą będzie pozostała masa ziemniaczana. Piecz 60 minut w temp. 200° C. Pasztet ziemniaczany podawaj na zimno, pokrojony w plastry z pikantnym keczupem, ostrym sosem chrzanowym lub sosem curry.

Przygotowanie: 80 minut

Porcja: 398 kalorii

Zupa krem z boczkiem

Składniki na 4 porcje: 2 małe pory, 1 marchewka, 3 średnie ziemniaki, 2 duże jabłka, 8 cienkich plasterków wędzonego boczku, 4 szklanki wody, 1 szklanka soku jabłkowego, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1. Obierz marchew, ziemniaki i jabłka. Pory oczyść, usuń wierzchnie liście. Składniki pokrój bardzo drobno.

2. W dużym garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć kawałeczki porów. Ciągle mieszając, usmaż na szklisto, następnie dołóż pozostałe warzywa oraz jabłka. Zalej czterema szklankami wrzątku. Posól, zagotuj, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.

3. Plasterki boczku ułóż na spodzie żaroodpornego naczynia. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz, aż boczek ładnie się zrumieni i stanie się chrupiący.

4. Zmiksuj blenderem warzywa i jabłka (razem z wywarem, w którym się gotowały) na gładki krem.

5. Do zmiksowanych składników dolej sok jabłkowy. Ponownie zagotuj, połącz ze śmietaną i wymieszaj. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i ewentualnie odrobiną cukru. Zupę rozlej do kokilek. Do każdej włóż po dwa plasterki boczku, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 345 kalorii

Medaliony z plackami

Składniki na 4 porcje: 60 dag polędwiczek wieprzowych, 20 dag cebuli, 35 dag pieczarek, 10 dag ogórków konserwowych, 1 i 1/2 łyżki mąki, 180 ml śmietanki, 1/2 l bulionu, 1 czubata łyżka musztardy, 1 łyżeczka cukru, siekana natka pietruszki, 4 łyżki oleju, sól, gałka muszkatołowa, 8 ziemniaków, 2 cebule, 10 dag mąki, 1 jajko, sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę - w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Mięso oprósz solą i pieprzem. By nie wystygły, trzymaj je w ciepłym piekarniku.

2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki. Po usmażeniu oprósz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mąką. Zasmaż wszystko, nie rumieniąc. Cały czas mieszając, rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj jeszcze chwilę.

3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków i zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj.

4. Przygotuj placki: surowe i obrane ziemniaki wraz z cebulami zetrzyj na tarce. Dodaj mąkę, jajko, świeżo zmielony pieprz i sól. Starannie wymieszaj. Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeszcze gorące podawaj do medalionów w sosie.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 590 kalorii

Świat i Ludzie 42/2010

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL