Reklama

Reklama

Ziemniaczano-dyniowe gnocchi

Dynia jest prawdziwą królową jesieni i skarbnicą witamin. Nadaje się na zupę, kluseczki oraz zapiekanki. Polecana dla dzieci i seniorów.

Składniki na gnocchi

  • 500 g upieczonych oraz utłuczonych ziemniaków
  • 500 g upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki

Składniki dodatkowe

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 garść rukoli
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Połącz zmiksowaną dynię z ziemniakami. Dodaj obie mąki, tarty ser, jajko, żółtko, sól i paprykę. Zagnieć ciasto i rozpłaszcz na gruby placek. 

2. Szklaneczką wytnij z ciasta kółka. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż wypłyną. Wyłów je łyżką cedzakową. 

3. Na oleju podsmaż pokrojoną dynię. Podawaj gnocchi oprószone parmezanem z rukolą, dynią i śmietaną.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje