Reklama

Ziemniaczane zapiekanki

Można je przyrządzić na wiele sposobów. Zapiekać surowe lub już ugotowane ziemniaki...

Lasagne ziemniaczana

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 szklanki przecieru pomidorowego, łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, 3 ząbki czosnku, łyżeczka cukru, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, 10 dag masła, 10 dag mąki, 3 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, 8 ziemniaków, puszka kukurydzy, 25 dag żółtego sera, 20 dag pieczarek, ulubione zioła

Przygotowanie: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż je około 10 minut. Następnie wlej przecier pomidorowy wymieszany z koncentratem. Dodaj zioła, cukier, sól i pieprz. Całość zagotuj. Na patelni rozpuść trochę masła i podsmaż pieczarki. Resztę masła stop w garnku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i całość dokładnie połącz. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia.

Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Następnie mocz w garnku z zimną wodą przez około 15 minut. Odcedź i przelej bieżącą wodą. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: połowę beszamelu, połowę ziemniaków, kukurydzę, pieczarki, mięso i resztę ziemniaków. Całość zalej resztą sosu i posyp startym żółtym serem. Zapiekankę piecz 90 minut w temperaturze 200 st. C.

Reklama

Ziemniaczane łódeczki z jajkiem

Składniki: 8 większych ziemniaków, 2 łyżki masła, 10 dag tartego twardego sera żółtego, świeżo zmielony pieprz, sól, 8 jajek, świeże zioła.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Odcedź i odstaw. Gdy wystygną, obierz je ze skórki. Następnie ułóż na blacie i zetnij spody tak, aby się nie przewracały. Dużą łyżką wydrąż je od góry. Dopraw solą i pieprzem. Do każdej ziemniaczanej łódeczki włóż kawałek masła i trochę tartego sera. Następnie ostrożnie wbij do środka jajko. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. 3 minuty przed końcem zdejmij folię, aby ziemniaki ładnie się przyrumieniły. Danie podawaj ozdobione świeżo zmielonymi ziołami.

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, średniej wielkości cebula, 25 dag kiełbasy, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki mielonej, szczypiorek.

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Odstaw do wystudzenia. Cebulę oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki rozgnieć i przypraw. Dodaj pokrojoną cebulę, kiełbasę i większą część startego sera. Całość wymieszaj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyrównaj i posyp pozostałym startym serem. Piecz w temperaturze 200° C przez około 20 minut, do zarumienienia się zapiekanki. Przed podaniem wierzch posyp szczypiorkiem.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | ziemniaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy