Reklama

Ziemniaczana tarta z warzywami

Udekorujmy świeżymi ziołami lub natką pietruszki.


Składniki

  • 450 g ziemniaków
  • cebula
  • 4 jaja
  • nieduża cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 40 g mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g gotowanej szynki
  • 75 g żółtego sera
  • 100 ml gęstej śmietany
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 gałązki świeżego oregano

1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, odstawiamy, żeby puściły wodę, odcedzamy. Dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Masą ziemniaczaną wykładamy blachę, łącznie z bokami, dociskamy i pieczemy ok. 15 minut w 180ºC.

2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a szynkę w kostkę. Pieczarki podsmażamy na oleju, przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy cukinię i smażymy. Usmażone warzywa łączymy z pieczarkami i szynką, doprawiamy pieprzem, solą, oregano, odrobiną startej gałki muszkatołowej, mieszamy.

Reklama

3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na nie przygotowany farsz, posypujemy serem i pieczemy 30 minut w 180ºC. Tartę wyjmujemy z blachy. Możemy podawać ją na śniadanie, obiad lub kolację, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy