Reklama

Reklama

Zielone curry z krewetkami

Domowe curry to prosta sprawa! Polecamy przepis na to orientalne danie w wersji z krewetkami.

Składniki

  • 12 krewetek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 opakowania cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 cukinia
  • 1 ziemniak
  • 1 garść szpinaku
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Rozgrzać w rondlu olej, włożyć opłukane i osuszone krewetki, smażyć przez 4-5 minut, aż zrobią się różowe (krewetki obgotowane wystarczy smażyć 2 minuty). 

2. Obrać ziemniak, pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, pokroić w podobnej wielkości kostkę bez obierania. 

3. Krewetki przełożyć do miski. Do rondla wlać pół szklanki wody, włożyć kawałki ziemniaka i cukinii, gotować 8 minut. 

4. Do warzyw wlać mleko kokosowe, puszkę po mleku napełnić wodą, dolać do rondla. Włożyć pastę curry, zamieszać, zagotować, wrzucić szpinak. Kiedy zmięknie, dodać krewetki. Doprawić sokiem z limonki. Udekorować pokrojoną papryczką chwili i bazylią, podawać z makaronem (przyrządzić według instrukcji na opakowaniu).

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje