Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zielona sałatka ziemniaczana

Zimą rzodkiewki zastąp sałatą rzymską.



Składniki

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3–4 średnie ogórki gruntowe
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1 główka zielonej sałaty
  • pół pęczka rzodkiewek *

Składniki - sos

  • kilka łyżek dobrego oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Reklama

Ziemniaki dobrze wystudź. Obierz, pokrój w plastry. Ogórki umyj i również pokrój w plasterki (młode ogórki mają cienką skórkę i niekoniecznie trzeba je obierać, jeśli jednak nie lubisz ogórków ze skórką, to obierz je cienko).

Rzodkiewki umyj, oczyść i także pokrój w plasterki.

Sałatę rozdziel na pojedyncze listki, umyj i dokładnie osusz. Porwij na małe kawałki.

Wszystko razem wymieszaj. Dorzuć posiekany drobno koper i szczypior. Dodaj wybrany sos i dokładnie wszystko wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Odstaw na 2–3 godziny, aby sałatka dobrze się „przegryzła”.

Sos: Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj, można np. wrzucić je do małego słoiczka i mocno potrząsać nim kilka minut. Dopraw do smaku szczyptą soli.

*jeśli robisz sałatkę zimą, zrezygnuj z rzodkiewek, a zieloną sałatę zastąp kilkoma listkami chrupiącej sałaty rzymskiej

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny

Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje