Reklama

Żeberka z rusztu

Godzina wystarczy, aby zachwycić gości. Ten przepis jest idealny na majowe spotkania w ogrodzie.

Przygotowanie

Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj do niego ketchup, miód, sos sojowy, olej, ocet balsamiczny oraz musztardę. Wsyp szczyptę soli, pieprzu i chili, dokładnie wymieszaj. 

Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj połową marynaty z obu stron. 

Ułóż mięso na rozgrzanym grillu i silikonowym pędzelkiem posmaruj resztą marynaty. Grilluj po około 10-12 minut z każdej strony. 

Upieczone żeberka pokrój wzdłuż kości na mniejsze kawałki. Podawaj gorące, np. z pieczonymi ziemniakami.

Reklama

Czytaj dalej:

Składniki

  • 1 kg chudych żeberek
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Zobacz także: 

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: żeberka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy