Reklama

Reklama

Żeberka z fasolą i papryką

Miękkie, soczyste żeberka w aromatycznym w sosie – taki obiad nie ma konkurencji!

Składniki

  • 60 dag żeberek wieprzowych
  • 4 czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 15 dag ziaren kukurydzy
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso umyć, pokroić na porcje. Do rondla wlać 2,5 l wody, włożyć żeberka, seler naciowy, czosnek, dodać liście laurowe i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. 

2. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na duże kawałki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Fasolę odcedzić, kukurydzę opłukać. 

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i marchew, smażyć 7 minut. 

4. Gdy żeberka zmiękną, wyjąć seler. Do mięsa dodać wszystkie warzywa i przecier, gotować 30 minut. Udekorować natką.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje