Reklama

Reklama

Żeberka na ostro

Z rusztu nie tylko kiełbaska smakuje wspaniale. Szaszłyki, ryby, steki, żeberka- istna rozkosz dla podniebienia!

Składniki

  • 2 kg żeberek boczkowych
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek sosu worcester
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Papryczkę chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn opłukać, oderwać igiełki od łodyżek. 

2. W misce wymieszać ocet balsamiczny, oliwę, sos worcester, posiekane chili, rozmaryn, miód, keczup, ew. doprawić solą i pieprzem. 

3. Mięso pokroić na duże kawałki (po 4-5 kostek), ułożyć w głębokim naczyniu, zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki, chłodzić przynajmniej 4 godziny (a najlepiej całą noc), co jakiś czas przewracając. Żeberka wyjąć z lodówki na godzinę przed grillowaniem. 

4. Mięso otrząsnąć z marynaty, umieścić na grillu, mocno zrumienić. Zdjąć z rusztu, przełożyć na aluminiowe tacki, piec jeszcze ok. 25 minut, przewracając i polewając marynatą. Miękkie wyłożyć na półmisek, pokroić na mniejsze kawałki, udekorować rozmarynem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje