Reklama

Żeberka na kapuście

Soczyste i aromatyczne. Pieczone, gotowane lub z grilla. Żeberka to jedno z naszych ulubionych mięs.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki masła
  • łyżka suszonych grzybów
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Żeberka pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na oleju, wyjmij. Na tym samym tłuszczu podduś cebulę i roztarty czosnek. Dodaj masło, kiszoną kapustę i grzyby, zalej szklanką bulionu. Przypraw, duś około 25 min. 

2. Na kiszonej kapuście ułóż żeberka, posyp poszatkowaną białą kapustą. Polej pozostałym bulionem, dołóż liście laurowe. Przykryj. Duś około 2 godzin. Ten rodzaj bigosu jest smaczniejszy, bogatszy, jeżeli do duszenia dodasz półplasterki marchewki i pietruszki oraz kawałki selera. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy