Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ze szpinakiem i jajkiem

Przed włożeniem do papryk farszu możesz nasmarować je od wewnątrz smakową oliwą, np. czosnkową. Jajka oprósz solą, pieprzem i posyp ziołami przed podaniem.


Reklama


Składniki dla: 4

Składniki

  • 6 dużych papryk
  • 4 jaja
  • 20 dag pomidorków cherry
  • 20 dag szpinaku
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz, cukier

1. Natkę umyć, drobno posiekać. Papryki umyć, 4 przygotować do faszerowania, odcinając górę i delikatnie wycinając gniazda nasienne. Dwie pokroić w kostkę. Całe papryki wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 5 minut, wyjąć.

2. Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju z dokładnie umytym szpinakiem. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Osobno na reszcie oleju podsmażyć pomidorki z papryką, doprawić, wymieszać z natką.

3. Na dnie papryk rozłożyć podsmażony z cebulą szpinak, pomidory z papryką, delikatnie wbić po 1 jajku. Papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać ok. 20 min w temperaturze 200°C.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje