Reklama

Zdrowe frytki - nie tylko z ziemniaków

Moda na zdrowe wersje fast-foodowych dań weszła do naszych kuchni na dobre. Jemy zdrowe wersje burgerów, hot dogów czy kebaba, więc przyszła pora na fit frytki - niekoniecznie z ziemniaków!

Są daniem narodowym Belgów, zajadają się nimi także Brytyjczycy, a w Stanach Zjednoczonych są jednym z głównych powodów otyłości wśród nastolatków - frytki, bo o nich mowa, to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki pokrojone w cienkie paski. Od pewnego czasu coraz modniejsze stają się ich bardziej dietetyczne wersje - jak się okazuje - niekoniecznie z ziemniaków.

Bataty i topinambur

Najbliżsi kuzyni popularnego kartofla, czyli bataty i topinambur, to świetna alternatywa dla wszystkich tych, którzy chcą dbać o sylwetkę i własne zdrowie. Oba warzywa są coraz lepiej dostępne w polskich sklepach, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z nich smaczne i bogate w składniki odżywcze frytki.

Reklama

Bataty mają o połowę więcej witamin i minerałów, niż ziemniak, są ponadto świetnym źródłem witaminy B6, nie zawierają cholesterolu i są pełne cennych antyoksydantów. W porównaniu do ziemniaków, mają ciekawszą barwę i pozostawiają słodki posmak, dlatego świetnie nadadzą się jako przekąska dla dzieci.

Topinambur był swego czasu popularny na polskich stołach, ale później - nie wiedząc czemu - na lata przeszedł do lamusa. Teraz znów powraca do łask i mimo, że jego cena jest wciąż wysoka, to z roku na rok bulwa staje się coraz bardziej popularna. Zawartość inuliny w warzywie powoduje, że jest idealnym składnikiem diety dla cukrzyków typu 2 oraz osób z wysokim cholesterolem.

Frytki z topinambura z oregano i rozmarynem

·   0,5kg topinambura

·   1 ząbek czosnku

·   2 łyżki oliwy

·   Szczypta oregano

·   Szczypta suszonego rozmarynu (lub gałązka)

Nieobraną bulwę dokładnie myjemy i kroimy na paseczki, rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, mieszamy w misce sprasowany ząbek czosnku, oregano i rozmaryn, którym posypujemy frytki. Całość pieczemy od 25 do 30 minut.

Frytki jarzynowe

Nie tylko warzywa ziemniakopodobne nadadzą się na pyszne frytki. Jako przekąska lub dodatek do obiadu możemy wykorzystać popularne jarzyny, które wykorzystujemy choćby do zrobienia rosołu: selera, marchew czy korzeń pietruszki, a także cukinia, dynia czy bakłażan. Warto je przed wrzuceniem do piekarnika delikatnie podgotować przez 3-5 minut, wtedy szybciej dojdą w piecu i będą miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz.  Taką przekąskę możecie podać nawet młodszym maluchom, jako zamiennik dla tłustych i niekoniecznie zdrowych tradycyjnych frytek. Burak to także świetny materiał - są prawdziwą kopalnią witamin, zawierają sporo kwasu foliowego i przy okazji są niskokaloryczne.

Ewelina Willmann

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy