Reklama

Zatrzymaj lato na dłużej

Przepyszne i aromatyczne owoce zatopione w słodkim syropie... Tylko własnoręcznie zrobione przetwory mają ten niepowtarzalny smak.

Dżem malinowy z rumem

Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg malin, 2 szklanki cukru, 1 cytryna, 2 łyżki rumu. Ponadto: 3-4 słoiczki o pojemności 200 ml.

Maliny dokładnie opłucz, zanurzając je w miseczce z wodą. Następnie rozłóż na papierowym ręcznikiem, by osączyć je z nadmiaru wody. Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i od-staw na 1-2 godziny, by puściły sok. Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z cytryny sok.

Garnek z malinami postaw na ogniu, podgrzej. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz cały sok. Gotuj ok. 30 min, często mieszając i usuwając pojawiającą się pianę.

Reklama

Następnego dnia zawartość garnka ponowie pogrzej. Gdy całość się zagotuje i zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, gotuj 30 min. Po tym czasie dodaj rum, zamieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 min.

Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100°C piekarnika na ok. 15 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie. Gorący dżem przełóż do słoików, starannie zakręć. Postaw na ok. 30 min do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze i jednocześnie wieczko zostanie wyjałowione. Możesz je też przykryć grubym kocem lub ręcznikiem. Słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu, wówczas dżem zachowa apetyczny, intensywny kolor.


Konfitura z nektarynek

Składniki na 4 słoiczki: 1 kg nektarynek (bez pestek), 50 dag cukru, 1 cytryna, 1 laska wanilii. Ponadto: 4 słoiczki o pojemności 200 ml.

Nektarynki pokrój w niezbyt dużą kostkę.Wrzuć do miski, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin lub całą noc.

Z cytryny wyciśnij sok. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, końcówką noża wyjmij ziarenka. Owoce osącz na sicie. Sok wraz z cukrem przelej do garnka, postaw na ogniu, mieszając zagotuj. Do wrzącego syropu włóż owoce, dodaj sok z cytryny oraz ziarenka wanilii. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 20-30 min. Garnek zestaw z ognia, przykryj i odstaw do następnego dnia. Czynność z gotowaniem powtórz jeszcze dwukrotnie (drugiego i trzeciego dnia).

Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych, gorących słoików i szczelnie je zakręć. Postaw do góry dnem na ok. 30 min

Konfitura z agrestu i kiwi

Składniki na 4-5 słoiczków: 1 kg zielonego agrestu, 4 dojrzałe owoce kiwi, 50-60 dag cukru, sok z 1/2 cytryny, 5-6 listków mięty. Ponadto: 4-5 słoiczków o poj. 200 ml.

Agrest starannie umyj, a następnie usuń szypułki oraz ogonki. Owoce kiwi obierz ze skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Listki mięty umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

Agrest oraz kiwi włóż do garnka, dodaj 1 szklankę cukru. Odstaw na 20-30 min, aż owoce puszczą sok. Następnie garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj pozostały cukier oraz sok z cytryny. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20-30 min, często mieszając. Gdy konfitura nieco przestygnie, owoce rozdrobnij blenderem. Następnego dnia powtórz czynność: doprowadź do wrzenia i gotuj 20-30 min. Na koniec dodaj pokrojone listki mięty, wymieszaj.Jeśli podczas gotowania powstanie piana, należy ją usunąć.

Gorącą konfiturę przełóż do czystych, gorących słoików, które wcześniej zostały wyparzone i osuszone przez 15 minut w temperaturze100°C. Każdy słoik szczelnie zakręć i postaw na 30 min do góry dnem.Rada:Aby przedłużyć trwałość przetworów, warto je zapasteryzować.Wystarczy wstawić gorące wypełnione słoiki do piekarnika i trzymać 15-20 minut w temperaturze 130°C.


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: przetwory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy