Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zasmażana kapusta z koperkiem

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz plus 2 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Reklama

Kapustę umyj i poszatkuj. Przełóż do garnka i lekko ugnieć dłonią, by puściła odrobinę soku. Zalej ją wodą, tak, by zakryła kapustę. Do garnka wrzuć ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Obierz i posiekaj drobno cebule. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż chwilę cebulę i przełóż ją do kapusty. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.

Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmaż, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodaj zasmażkę do kapusty.

Umyj, osusz i posiekaj drobno koperek. Dodaj do kapusty i wymieszaj.

Dopraw kapustę do smaku odrobiną soli i mielonym pieprzem. Możesz podawać ją jako dodatek do obiadu, ale wspaniale smakuje też sama lub z kawałkiem świeżego pieczywa.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje