Reklama

Zaskocz pomysłem: Wyjątkowy dżem

Wyjątkowy dżem owocowy z pastą waniliową i cytryną.

Składniki

  • 20 dag malin
  • 6 jabłek
  • 3 gruszki
  • szklanka cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżka pasty z wanilii

Sposób przygotowania:

1. Do garnka z szerokim, grubym dnem włóż obrane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki. Owoce zasyp cukrem i smaż, na małym ogniu, przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły (najlepiej drewnianą łyżką). Dodaj oczyszczone maliny i smaż jeszcze około 15 minut. Całość odstaw do wystudzenia i wstaw na noc do lodówki. 

2. Następnego dnia dżem zagotuj. Wlej sok z cytryny i dodaj pastę z wanilii. Całość smaż 40 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. 

3. Połowę zawartości odłóż do drugiego garnka, a resztę przetrzyj przez sitko. Mus wlej z powrotem do dżemu, wymieszaj i chwilę podgotuj. 

4. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy