Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanki na bazie naleśników

Chcesz zrobić zapiekankę ale w domu nie masz ani makaronu ani ziemniaków? Zrób naleśniki i podaj je w formie, jakiej jeszcze nie próbowałaś. Możesz zapiec je jak tort, małe roladki a nawet lasagne.

Naleśniki pikardyjskie

Składniki:
Farsz: 10 dkg masła, 6 plastrów szynki, 50 dkg pieczarek, 10 dkg tartego sera, 1 szklanki śmietanki, sól.
Naleśniki: dwie szklanki mąki, 2 jaja, 1 szklanka mleka, 1 łyżka oliwy, sól.

Reklama

Przygotowanie: Z podanych składników przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Drobno pokrajane pieczarki przesmażyć na maśle, gdy odparują - dodać 2 łyżki śmietanki i łyżkę startego sera. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku kłaść plaster szynki, smarować grubo pieczarkami, zrolować i układać w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego (w jednej warstwie). Polać śmietanką, posypać tartym serem, lekko posolić i popieprzyć. Zapiec w piekarniku w temp 200 ° C.

Zapiekany tort naleśnikowy

Składniki na 6 porcji: 4 jajka, 400 ml mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, łyżka tartej bułki, opakowanie mrożonki warzywnej lub mrożonego szpinaku w liściach, 5 dag żółtego sera, cebula, sól i pieprz.

Przygotowanie: Zrobić ciasto naleśnikowe: do garnuszka wsypać mąkę, wbić dwa jajka, dodać sól, mleko, szklankę wody i mieszając lub miksując, wyrobić ciasto. Jeśli jest za gęste, dodać trochę wody. Dolać stopione masło, odstawić na 20 minut. Na oleju usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać mieszankę mrożonych warzyw lub mrożony szpinak. Dusić około 10 minut. Dodać dwa roztrzepane jajka, smażyć jeszcze przez chwilę, mieszając. Żółty ser pokroić w paseczki. W natłuszczonej formie układać naleśniki na przemian z masą warzywną. Wierzch ozdobić kratką z sera. Zapiekać 30 minut.


Naleśnikowa lasagne z kiełbasą i pieczarkami

Składniki na 8 porcji:
Ciasto: szklanka mąki, szklanka mleka, szklanka wody, 2 jajka szczypta soli, łyżka oleju.
Farsz: 1 główka kapusty, 20 dag pieczarek, łyżka koncentratu pomidorowego, kawałek kiełbasy zwyczajnej, sól, pieprz, 15 dag żółtego sera, pół łyżeczki papryki. 

Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszać, odstawić na pół godziny. Na tłuszczu usmażyć cienkie naleśniki. Kapustę drobno poszatkować, dolać wody i dusić. Dodać pokrojoną i usmażoną z pieczarkami kiełbaskę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawić. W półmisku żaroodpornym układać na przemian naleśniki i farsz. Posypać serem, zapiec. Podawać gorące z surówką.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje