Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g grzybów, np. podgrzybki, kurki
  • 2 cebule
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 125 ml mleka
  • 4 jajka
  • 100 g startego sera żółtego, np. gouda
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w osolonej wodzie (powinny być al dente czyli lekko twardawe). Gdy wystygną, obierz, pokrój w plasterki. Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Większe pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę; mieszając, smaż aż stanie się szklista. Wrzuć grzyby, smaż od czasu do czasu mieszając aż odparuje powstały w trakcie duszenia płyn. Kilka łyżek grzybów odłóż. Na patelnię wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną natkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jajka wymieszaj z mlekiem. Dopraw do smaku. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie wyłóż połowę ziemniaków. Na to grzyby z patelni. Przykryj pozostałymi ziemniakami i odłożonymi grzybami. Zalej masą mleczno-jajeczną i posyp startym serem. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje