Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka ze schabem i kurkami

Składniki na 4 porcje

  • 300 g kurek
  • por
  • czerwona papryka
  • 600 g schabu
  • łyżka mąki
  • 30–40 g masła klarowanego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • 75–100 g sera gouda
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do schabu

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do schabu. Krótko smażymy na maśle klarowanym z obu stron, przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Reklama

2. Umyty por kroimy w plastry, paprykę w ćwiartki, a potem w paski. Umyte i osuszone kurki smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut, dodajemy por, paprykę, mieszamy. Posypujemy mąką, mieszamy, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

3. Sos z kurek wykładamy na kotlety ze schabu, przykrywamy i pieczemy 90-100 minut w 180ºC. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę, posypujemy danie tartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.

4. Zapiekankę podajmy z purée ziemniaczanym i surówkami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje