Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z ziołami

Tani i pyszne danie z ziemniaków.

Składniki na 4 porcje: 1 kg średnich ziemniaków, 5 łyżek oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego, 3 młode cebulki, 2 ząbki czosnku, zioła świeże lub suszone (oregano, rozmaryn, tymianek), 1 łyżeczka soli, pieprz.

Reklama

Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła, wymieszaj. Następnie polej 4 łyżkami oleju, ponownie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek pokrój w plasterki.

Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, stawiając je pionowo jeden obok drugiego. Pomiędzy ziemniaki włóż plasterki cebuli i czosnku. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C . Wstaw naczynie, piecz 50-60 min. Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się przyrumienią, wierzch zapiekanki przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.

Rada: Z ziemniaków możesz także przygotować zapiekankę, którą można podać jako samodzielne danie. Między talarki ziemniaków możesz włożyć pokrojoną w plastry kiełbasę lub cukinię. Do miski wlej 200 ml mleka oraz 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. Dodaj 2 łyżki drobno startego sera żółtego oraz 2 jajka. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalej tą masą ziemniaki i zapiecz.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje