Reklama

Reklama

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

Prosta i pożywna.

Składniki

  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • Po dwa małe bataty i ziemniaki, obrane pokrojone w kostkę
  • Jedna cebula, pokrojona w kostkę
  • Dwie laski białej kiełbasy
  • Po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • Kiełki do dekoracji

Obierz kiełbasę ze skórki i rozdrobnij. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Na drugiej patelni  rozgrzej pozostały olej. Dodaj bataty i ziemniaki. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Smaż na złoty kolor, następnie przykryj i smaż aż będą miękkie w środku. Wymieszaj ziemniaki i bataty z kiełbasą. Rozdziel na dwie małe patelnie z żaroodpornymi rączkami. Zrób zagłębienia i wbij po dwa jajka do każdej porcji. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, aż jajka się zetną. Oprósz świeżym pieprzem i posyp kiełkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje