Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z ziemniakami i łososiem

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, żeby nie były zbyt miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plasterki.

Obrane cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę, by zmiękła. Filet z łososia kroimy w kostkę. Umyty i osuszony koperek grubo siekamy. Wędzonego łososia kroimy w niezbyt cienkie paski. Do miseczkl przelewamy śmietankę, mleko i wybijamy jaja, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy trzepaczką rózgową, by składniki się połączyły.

Do miski przekładamy łososia świeżego i wędzonego, ziemniaki, koperek, cebulę i delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i przekładamy składniki zapiekanki. Polewamy sosem śmietanowym, a wierzch posypujemy czerwonym pieprzem. Zapiekamy około 40 minut w 200ºC.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje