Reklama

Reklama

Zapiekanka z ziemniakami

Została ci resztka kiełbasy, kawałeczek sera, ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich. Wyczaruj z nich nową, pyszną potrawę. Taką, jak ta.

Składniki

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g śmietany
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 g żółtego sera
  • majeranek
  • pęto kiełbasy

Przygotowanie:

Reklama

Umyj i oczyść pieczarki. Pokrój je w grube plastry. Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż pieczarki przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i posiekaną cebulę. Podsmażaj jeszcze około 3 minuty, a następnie zdejmij z patelni.

Na gorącą patelnię wlej śmietanę, a po chwili bulion. Duś kilka minut. Natłuść odrobiną oleju naczynie żaroodporne. Ułóż w nim ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Posól i popieprz ziemniaki.

Wyłóż na nie zarumienione pieczarki oraz cebulę. Oprósz majerankiem Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj go z sosem powstałym ze śmietany i bulionu. Wlej sos do naczynia. Zapiekaj ok. 20 minut w 175 st. C.\

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje