Reklama

Zapiekanka z ziemniaczanym purée

Podaj to danie z mięsem i surówką.

Składniki

  • 2 brokuły
  • 750 g ziemniaków
  • 30 g masła
  • 1/4 l mleka
  • 20 g mąki
  • 1/8 l bulionu warzywnego
  • 50 g żółtego twardego sera
  • 20 g płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy i studzimy.

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, odcedzamy. Rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy mleko i 20 g masła, dobrze mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy warzywny wywar i starty żółty ser, doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy mąką, mieszamy, aż sos zgęstnieje.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy purée i wciskamy różyczki brokułów. Polewamy serowym sosem i zapiekamy 10 minut w 200ºC.

Reklama

Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi zapiekankę. Dzielimy na porcje i podajemy na ciepło.

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy