Reklama

Zapiekanka z warzywami

Składniki na 4 porcje

  • 600 g rostbefu wołowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po 1 niedużej żółtej, zielonej i czerwonej papryce
  • 300 g pomidorów czereśniowych
  • oliwa z oliwek
  • 300 ml czerwonego wina
  • mąka
  • sól, pieprz

1. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Umyte papryki przekrawamy na pół i po usunięciu pestek kroimy w grubą kostkę. Pomidory czereśniowe myjemy i osuszamy.

2. Rostbef myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cztery grube plastry. Oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Mięso delikatnie obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem.

3. Na tej samej patelni krótko podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone papryki, pomidory, doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy czerwonym winem i dusimy ok. 3 minut, żeby odparował nadmiar płynu. Sos warzywny rozkładamy na mięsie i całość pieczemy mniej więcej dwie godziny. Pół godziny przed końcem naczynie przykrywamy folią aluminiową, żeby danie za bardzo się nie spiekło.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy