Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z szynką i warzywami

Składniki

  • 50 tłustego kremowego twarogu
  • 50 dag brokułów
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 50 dag marchwi
  • 10 dag szynki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 8 dag sera gouda
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Reklama

Warzywa oczyścić, brokuły pokroić w różyczki, marchew w plasterki, cebulę w kostkę. Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę, przełożyć do miski. Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, dodać marchew, podlać łyżką wody, dusić 10 minut.

Dodać brokuły, gotować jeszcze 3 minuty. Dołożyć groszek i szynkę, doprawić.

Twaróg zmiksować z żółtkami, kaszą i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką. Białka ubić z solą na pianę, dodać sok, wymieszać z masą serową.

Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dno wyłożyć warzywa z szynką, na nie masę serową, posypać startą goudą. Zapiekać około 40 minut w temp. 200°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama