Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z purée i mięsa

Zamiast mięsa możesz dodać grzyby.

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 850 g kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • jabłko
  • cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 150 g śmietany
  • 1–2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • olej
  • pieprz, kminek, sól

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée.

Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła.

Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, mięso i jabłka. Podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy kilka minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spodzie, przy ściankach, wyciskamy dookoła z rękawa cukierniczego porcje purée. Na środek wykładamy kapustę, a na nią mięso z jabłkami, cebulą i papryką. Pieczemy ok. 15 minut w 200ºC.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje