Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z mintaja i pomidorów

Składniki

  • 3 filety z mintaja (ok. 400 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g żółtego sera
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g śmietany 18 procent
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • szczypta suszonego oregano, bazylii i tymianku
  • olej
  • sól i pieprz ziołowy

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostudzenia. 

2. Mintaja umyj i osusz. Pokrój w nieduże kawałki. Przełóż do rondla. Wlej pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i gotuj rybę około 2 minut. Obróć na drugą stronę i gotuj jeszcze 2 minuty. Osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. 

3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie ułóż połowę ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki. Posyp ziołami. Na ziemniaki wyłóż rybę, a następnie znów warstwę ziemniaków i rybę. 

4. Posyp wszystko startym żółtym serem. Wymieszaj śmietanę z jajkami oraz przyprawami i wylej na ser. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów. Zapiekaj w 180 st. C przez ok. 30 minut. 

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje