Reklama

Reklama

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g tartej mozzarelli
  • pęczek szczypiorku
  • duża szczypta suszonej bazylii i oregano
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Reklama

1. Cukinię obierz i pokrój w krążki nie grubsze niż 0,5 cm (inaczej cukinia będzie twarda). Posól je i odstaw na kwadrans, żeby puściły sok. Następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
2. Cebulę i czosnek obierz. Pokrój w kostkę i podsmaż.
3. Dodaj do nich obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew, a po 5 minutach mięso mielone. Wszystko smaż na średnim ogniu około 10 minut.
4. Dodaj sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś kolejne 10 minut. Wsyp zioła oraz sól i pieprz, wymieszaj.
5. Krążki cukinii ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wyłóż połowę sosu.
6. Ułóż drugą warstwę cukinii i wylej resztę mięsnego sosu. Posyp startą mozzarellą.
7. Zapiekankę włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 30 minut.
8. Umyj i osusz szczypiorek. Posiekaj i posyp gotowe danie.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje