Reklama

Zapiekanka z mięsem i kapustą

Składniki na 4-5 porcji

  • 300 g kurek
  • 2 cebule
  • 50 g boczku wędzonego
  • 500 g schabu (w plastrach)
  • 1 kg młodej kapusty
  • 30 g masła + 2 łyżki  
  • 20 g mąki
  • 100 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • 100 g startego sera żółtego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Schab oprósz solą i pieprzem. Kapustę posiekaj, sparz wrzącą wodą. Kurki oczyść. Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Smaż ok. 5 min. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Wrzuć kurki, smaż ok. 5 min. Przełóż do naczynia.

Na patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wyłóż mięso, obsmaż na rumiano. W rondelku roztop 30 g masła. Mieszając wsyp mąkę, smaż ok.  2 min. Następnie wlej mleko oraz bulion. Gotuj, aż całość zgęstnieje. Dodaj starty ser, wymieszaj. Dopraw.

2. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Wyłóż kapustę, plastry schabu oraz kurki. Zalej sosem. Piecz  40-50 minut w temp. 180°C.

Reklama

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy