Reklama

Zapiekanka z marchwią i pieczarkami

Składniki

  • 4 kotlety schabowe każdy po około 180 g
  • 300 g pieczarek
  • 2–3 średniej wielkości marchewki
  • 2 cebule
  • półtorej szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka śmietany
  • 50 g startego sera Gouda
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

1. Mięso krótko płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oczyszczone pieczarki kroimy na połówki, a obrane i umyte marchewki w plasterki. Obrane cebule siekamy w kostkę. 

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy kotlety schabowe z obu stron na jasnozłoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem i solą. Na patelnię z olejem po mięsie przekładamy cebulę, pieczarki i marchewkę, podsmażamy 2-3 minuty, mieszając.

3. Warzywa zalewamy bulionem i śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut. Na koniec zagęszczamy łyżką mąki, zagotowujemy. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem warzywno-śmietanowym, posypujemy startym serem i pieczemy około 20 minut w 200ºC. Zapiekankę z kotletami schabowymi podajemy z czosnkową bagietką lub ciemnym pieczywem.

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy