Reklama

Zapiekanka z kurczakiem

Niezwykłe połączenie.

Składniki

  • 75 dag dyni
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 4 pomidory
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 3 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, rozmaryn)
  • 4 łyżki oliwy
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 2 łyżki smalcu

Dynię obierz i wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj dynię i również podsmaż. Dopraw warzywa solą i pieprzem.

Wlej 2 szklanki wody i mleko. Wszystko razem zagotuj. Dołóż smalec i gotuj przez 2 minuty, odstaw. Dla złagodzenia smaku dodaj resztę masła, a następnie połowę sera.

Pomidory umyj i podziel na ćwiartki. Wyjmij z nich pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi ziołami. Sos dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.

Reklama

Dyniową masę wlej do wysmarowanej formy. Wygładź powierzchnię. Rozłóż na niej sos pomidorowy.

Zapiekaj przez ok. 20 minut w temp. 180°C.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy