Reklama

Zapiekanka z kawałkami kurczaka

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i miąższem dyniowym. Idealna na weekendowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • filet z kurczaka
  • 75 dag miąższu dyni
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, rozmaryn)
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 2 łyżki smalcu
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na oleju. 

2. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj kawałki dyni i przypraw solą oraz pieprzem. Połącz z kurczakiem i wlej 2 szklanki wody oraz mleko. Wszystko razem zagotuj. Dołóż smalec, a dla złagodzenia smaku resztę masła i połowę sera. 

3. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki. Wyjmij z nich pestki, zaś miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi ziołami. Sos dopraw olejem, octem, solą i pieprzem. 

4. Dyniową masę wlej do wysmarowanej formy. Wygładź powierzchnię. Rozłóż na niej sos pomidorowy. 

5. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy