Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z kalafiorem

W taki sam sposób możesz też przygotować zapiekankę z brokułów.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40 dag mięsa mielonego, np. drobiowego lub wieprzowo-wołowego
  • 20 dag sera mozzarella
  • 10 dag kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Kalafior umyj, podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę wraz z mlekiem. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj cukier oraz sól. Włóż kalafiorowe różyczki, gotuj na średnim ogniu ok. 7 min. Następnie odcedź i wystudź.

Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Ser mozzarella pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj mięso i smaż 7-10 min, cały czas mieszając. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Do śmietany dodaj jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Tortownicę lub żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie rozłóż mięso i przykryj połową sera. Zalej masą śmietanowo- -jajeczną i rozłóż kalafiorowe różyczki lekko je wciskając. Wierzch przykryj pozostałym serem. Piecz 20-30 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Reklama

Reklama