Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z indykiem

Paprykę można zastąpić czerwoną cebulą.

Składniki

  • 600 g brokułów
  • 600 g filetów z indyka
  • czerwona papryka
  • 800 g ziemniaków
  • 100 g goudy
  • olej
  • po 15 g masła i mąki
  • po 125 ml mleka i bulionu warzywnego
  • pieprz, gałka muszkatołowa, sól

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Brokuły dzielimy na różyczki, płuczemy. Obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Czerwoną paprykę myjemy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy ją w kostkę.

Reklama

2. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na kotleciki. Oprószamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor.

3. Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło, łączymy z mąką i powoli dodajemy mleko oraz bulion. Gotujemy 5-8 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy połowę sera, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, mieszamy. Sos beszamelowy zostawiamy do przestudzenia.

4. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, różyczki brokułów, kotlety oraz pokrojoną paprykę. Całość zalewamy sosem, posypujemy resztą żółtego sera i pieczemy ok. 15 minut w 200ºC.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje