Reklama

Reklama

Zapiekanka z fasolki szparagowej

Szukasz pomysłu na szybki, sycący obiad? Polecamy prosty przepis na smaczną zapiekankę z fasolką szparagową.

Składniki

  • 600 g zielonej fasolki szparagowej
  • duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 6 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwierć szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki prażonej cebulki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Fasolkę obieramy, myjemy i blanszujemy ok. 5 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, po czym zanurzamy ją w zimnej wodzie, by zachowała jędrność i żywy kolor. 

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy ok. 5 minut, aż odparuje woda. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z patelni. 

3. Na tej samej patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy mąkę i podsmażamy ok. 2 minuty. Stopniowo dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy fasolkę oraz pieczarki. Mieszamy. 

4. Fasolkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 20 minut. Posypujemy prażoną cebulką i pieczemy jeszcze 5 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje