Reklama

Reklama

Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i porem

Jeśli macie ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego, przygotujcie lekkie zapiekanki. Wystarczy trochę kaszy lub ryżu i kilka warzyw, aby zrobić doskonałe danie dla całej rodziny.

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 por (tylko biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki śmietany light
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w grube plasterki. 

2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i wrzuć na pięć minut do wrzątku. 

3. Por i oczyść i pokrój, a czosnek posiekaj. 

4. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż na dnie ziemniaki, a na nich pomidory. Oprósz bazylią i solą. 5. Na pomidorach ułóż por i plasterki cukinii. Wymieszaj tartą mozzarellę ze śmietaną i zalej warzywa. Piecz przez 10 minut w 180 st. C. Wyjmij i posyp szczypiorkiem. Piecz jeszcze około 8 minut. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje