Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka z cukinią

Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 4–5 gałązek świeżego oregano
  • ząbek czosnku
  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 75 g sera żółtego
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • olej rzepakowy

Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obrane cebule siekamy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Oregano płuczemy, osuszamy i odrywamy listki z łodyżek. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso, oprószamy pieprzem i solą, smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, oregano, szczyptę cukru, mieszamy i dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. 

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy połowę mięsa i na wierzch układamy połowę plastrów cukinii. Następnie wykładamy pozostałe mięso, a na nie cukinię. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w 200º C. Przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy folią aluminiową, by całość za bardzo się nie spiekła.

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: cukinia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje